Obec vybuduje zdravotné stredisko, pribudne aj furmánsky zrub

02.03.2012 Snina

Belá nad Cirochou 2. marca (TASR) - Obec Belá nad Cirochou v okrese Snina chce realizovať vo svojom chotári počas tohto roka, okrem obnovy miestnych komunikácií po ukončenej výstavbe kanalizácie, aj niekoľko ďalších rozvojových projektov. Zámerom jedného z nich je napríklad vybudovanie dreveného zrubu pre potreby furmanských pretekov, ktoré majú v obci niekoľkoročnú tradíciu. Ďalšia investícia bude smerovať do prestavby školského objektu na zdravotnícke stredisko.
Starosta Ján Vajda TASR informoval, že v obci pravidelne organizujú furmanské preteky na celoslovenskej úrovni. Člen Oblastného klubu furmanov v Belej nad Cirochou Ján Suško zožal so svojimi koňmi na súťažných podujatiach v uplynulých rokoch početné úspechy, je niekoľkonásobným majstrom Slovenska.
Najbližšie furmanské preteky zorganizujú v Belej nad Cirochou v sobotu 2. júna. "Na základe tradície týchto súťaží sme si zaumienili, že tu postavíme drevený zrub. Vypracovali sme projekt, podali sme žiadosť a boli sme úspešní," vysvetlil Vajda s tým, že jeho výstavbu, ktorú plánujú odštartovať v jarných mesiacoch tohto roka, podporí dotáciou v sume 10.000 eur Úrad vlády SR v rámci grantového programu Náš vidiek.
Projekt prestavby školského objektu na zdravotnícke stredisko začnú realizovať v jednej z najväčších obcí Prešovského kraja, s takmer 3400 obyvateľov, prácami v interiéri už v týchto dňoch. "Ide o jednu z budov po materskej škole, ktorá ju už pre svoju činnosť nepotrebuje. V súčasnosti tu pôsobí jeden všeobecný lekár, po rekonštrukcii by tu mal mať ambulanciu aj detský lekár, diabetológ, gynekológ, prípadne zubár," uzavrel Vajda. Ako dodal, vo vynovených priestoroch plánujú prevádzkovať aj lekáreň.
Projekt výstavy zdravotníckeho strediska schválili na štvrtkovom (1.3.) zasadnutí obecného zastupiteľstva miestni poslanci. Investícia v hodnote takmer 190.000 eur bude financovaná podľa slov starostu z rozpočtu obce.
 

Vyberte región